Vedonlyönti ja Suomalaiset

  • By Jari
  • 28 marraskuun, 2021

Euroopassa on pelattu eri rahapelejä satoja vuosia, ja urheiluvedonlyönti on aina ollut yksittäisistä tavoista se suosituin. Ihmiset ovat lyöneet vetoja urheilun ja kamppailun parissa jo tuhansia vuosia, ja sanoivathan jo antiikin Rooman keisarit, että valtio vaatii pysyäkseen kasassa leipää ja sirkushuveja.

Vedonlyönti on ollut mukana pitkään, ja varsinkin viimeisten vuosien aikana tekninen kehitys on tuonut sille paljon uusia mahdollisuuksia. Välimatkat ovat ”lyhentyneet”, pääsy tietoon lisääntynyt, ja saatavilla olevat urheilulähetykset ovat moninkertaistuneet. Samalla myös vedonlyöntioperaattorit ovat kehittäneet ja laajentaneet palveluitaan.

Vedonlyönnin muuttuva maailma

Kaukana ovat jo ne ajat, kun vedonlyöjien piti jättää omat pelilappunsa jopa päiviä ennen varsinaisia ottelutapahtumia. Ja entä ne vuodet, kun esimerkiksi Suomessa oli tarjolla vain ravilähtöjä ja englantilaista jalkapalloa, sekä kesäisin suomalaista potkupalloa – nykyään lajikirja on valtaisa, ja uusia lajeja tulee sitä mukaan, kun ne saavat riittävän harrastajapohjan kansainvälisesti. Kyseessä on kuitenkin lajit, joita sekä pelataan, että fanitetaan eli seurataan.

Miten sitten vedonlyönti on muuttunut? Jos muutama vuosi sitten pelattiin pääsääntöisesti siitä, kuka voittaa, ja USA:ssa ja Euroopassa sekä Aasiassa myös siitä erosta, mikä voittajan ja häviäjän välille muodostuu, niin nykyään peliversioita on paljon enemmän – mutta nämä alkuperäiset voittaja- ja tulosvedot ovat myös nykyään suosituimpien pelimuotojen joukossa.

Miksi sitten pelataan? Idea on yksinkertainen. Jos vaikka itse fanitat jotain tiettyä joukkuetta, ja se joukkue kohtaa sarjassa toisen joukkueen, voit vedonlyönnissä laittaa vaikka viisi euroa oman joukkueesi puolelle, ja saada siten lisäjännitystä ottelun seurantaan. Vedonlyönnissä voittaja saa sitten omansa takaisin etukäteen määritellyn kertoimen mukaisesti. Esimerkiksi jalkapallossa suosikit saavat helposti kertoimen 1,1 – 1,3 mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pelaamalla Suomea 100 eurolla, kun Helsinkiin tulee vastaan Luxenburg, ja jos Suomi voittaa, saat kertoimella 1,20 rahallesi 20 euron voiton.

Jos taasen uskotkin Luxenburgin voittoon, voi kerroin ollakin esimerkiksi 8,50 ja samalla sadalla eurolla saatkin vierasvoiton toteutuessa 750 euroa voittoa.

Urheiluvedonlyönnissä kaikki pohjautuu matematiikkaan, todennäköisyyksiin ja onneen. Jokaisessa pelissä myös onnella on taidon lisäksi oma merkityksensä, ja monesti myös joukkuelajeissa ratkaisee asenne, kunto, ja kymmenet muut asiat, ja siksi vedonlyönti on joillekin jopa ammatti.

Kertoimet tarkastelussa

Jos sitten pelaat vähänkään enemmän vedonlyöntiä, eli asetat panoksia lähes päivittäin, niin vähitellen alat etsiä myös sellaisia pelisivustoja, jotka tarjoavat sinulle paremmat kertoimet. Varsinkin uusissa lajeissa saattaa kertoimissa olla isoja vaihteluita, ja pelaamalla Englannissa ulkomaalaisen vierasjoukkueen puolesta, voit saada paljon paremmat kertoimet kuin samalle kohteelle esimerkiksi Saksassa.

Urheiluvedonlyönti on tilastomatematiikkaa, onnea ja uutisten ja vinkkien seurantaan ja lukemista – se on myös urheilun ja tapahtumien seurantaa, ja jopa itse lajin harrastamista – mutta ei välttämättä. Urheiluvedonlyönnin parissa on myös täysin matemaatikkoja, jotka ovat luoneet itselleen erilaisia todennäköisyyslaskelmia, ja jotka etsivät ns. ylikertoimia pelatakseen niitä.

Ylikerroin on sellainen kerroin, joka todennäköisyyksien ja kaikkien käytettävissä olevien tietojen perusteella olisi lipsahtanut liian suureksi.

Esimerkiksi nykymaailmassa Liverpool ei koskaan saisi lähellekään 2,00 kerrointa pelatessaan suomalaisvahvisteista Norwich Cityä vastaan, koska se olisi todellakin liian suuri kerroin kotijoukkueelle ja aiheuttaisi todennäköisesti suuria tappiota vedonlyöntitoimistolle. Mutta kun Teemu Pukki on kentällä, suomalaisissa vetokohteissa saatetaan nähdä kertoimia, jotka johdattavat suomalaiset pelaajat asettamaan panoksiaan nimenomaan Teemun joukkueelle.

Sama on nähtävissä suomalaisten seuraamissa NHL joukkueissa, missä pelaa suomalaisia pelaajia – fanittaminen unohtaa todennäköisyydet, mutta yllätyksiä tapahtuu aina.

Uusien lajien esiinmarssi

On kyse sitten uusista tavoista lyödä vetoa, tai siitä, että voit pelata missä ja koska tahansa mobiilisti, viime aikoina on ollut myös kyse uusien lajien tulosta urheiluvedonlyönnin pariin. Puhutaan Eurheilusta eli Esports lajeista.

Eurheilu on maailmalla kasvavin laji niin harrastaja, ammatti, kuin seuraaja- ja katsojamäärissä. Esimerkiksi juuri syksyllä pelattua CS:GO turnausta Tukholmassa seurasi suorana yli 2 miljoonaa katsojaa, ja Kiinassa Legaue og Legends keräsi kymmeniä miljoonia katsojia seuraamaan pelejä suorana – ja nämä ottelut ovat siis myös kansainvälisesti pelattavissa vedonlyönnissä!

Mitä eSports on?

Esports eli Eurheilu on tietokoneilla, konsoleilla tai älypuhelimilla pelattavien pelien kilpailullista pelaamista. Turnauksissa pelataan joko pelaaja pelaajaa vastaan tai pareittain, tai 4-6 hengen joukkueissa, ja pelejä joissa pelataan oikeasta rahasta on noin 50 eri peliä.

Eurheilun ammattilaisuus on jo maailmanlaajuisesti miljoonien nuorten unelma, mutta vain ani harva pääsee sille tasolle, jolla oikeasti voi ansaita isoja summia rahaa. Otetaan esimerkkinä Suomi.

Suomelle on osunut paljon voittoja Eurheilun turnauksista ja esimerkiksi juuri tänä syksynä takaisin ammattilaispelaajaksi palannut Dota2 pelaaja Jesse “JerAx” Vainikka on tienannut pelaamalla jo miljoonia, mutta palasi kuitenkin pelien äärelle – sinne, mistä hän näemmä oikeasti pitää.

Vaikka pari vuotta sitten Jesse kertoikin haluavansa miettiä oikeasti, mitä tulevaisuudeltaan haluaa, kun pelaaminen ei enää tunnu haasteelta tai parhaalta tekemiseltä – tauko teki tehtävänsä ja nyt Jesse edustaa amerikkalaista Evil Geniuses organisaatiota, ja tienaa varmaan muutaman tuhat euroa kuukaudessa pelkästään pelaamalla tietokonepeliä!

Eurheilu tuli vauhdilla urheiluvedonlyöjien tietoisuuteen viimeistään vuonna 2020 kun monet muut lajit olivat sulussa – ei ollut muuta pelattavaa, joten oli pakko kääntyä aivan uuden lajin puolelle. Siinä missä esimerkiksi jalkapallossa pelaajilla on käytettävissä jopa kymmenien vuosikymmenten tilastot ja pelaajien omat historiat, niin eurheilussa voi tilanne ollakin sellainen, että isonkin turnauksen finaalissa pelaa kaksi joukkuetta, jotka eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet – ei siis ole mitään historiatietoa!

Muutenkin Eurheilun pelaaminen vedonlyöntikohteena on hieman erilaista – ennenkaikkea kyse ei varsinaisesti ole urheilusta, vaan kamppailusta  -pelin parissa, ja erot ovat yhtä pieniä kuin F1 aika-ajojen tuhannesosa sekunnit – siitä voi olla yksittäisen pelin tulos kiinni. Useimmiten kuitenkin isotkin turnaukset päättyvät otteluun, missä joukkueiden ero on lopulta varsin selvä – lopun ratkaisee valmentajien taktiikat, yksittäisten pelaajien ratkaisut, ja kylmähermoisuus – aika paljon samoja tekijöitä kuin missä tahansa muuallakin, niin biljardissa, tenniksessä kuin vaikkapa amerikkalaisessa jalkapallossa. Voiton voi menettää yhden pelaajan väärään päätökseen.

Suomalaiset tykkäävät yhä pelata jalkapalloa ja jääkiekkoa, sekä totta kai raviurheilua. Mutta myös Eurheilu on tullut kuvioihin mukaan lajin päästyä ns primetime televisioon, ja suomalaisten pelaajien saatua jopa kutsut aikoinaan Presidentin linnaan itsenäisyyttä juhlimaan. Tämä 2021 ei ole ollut suomalaisittain aivan niin menestyksekäs ja itseasiassa monet isoista voittosummista onkin mennyt isoon euheilumaahan naapuriin.

Tällä kertaa kyse ei ole Hannuhanhista eli ruotsalaisista, vaan itänaapurista Venäjästä.

Esimerkiksi Tukholman CS:GO major meni venäläiselle Natus Vincerelle eli NaVille joka vei mukanaan miljoonan ja Dota 2 meni Team Spiritille, joka vei mukanaan reilut 18 miljoonaa euroa voittorahoja – ei siis ihme että lukemattomat nuoret ympäri maailmaa haluavat tulla Eurheilu staroiksi, jopa siinä mittakaavassa että esimerkiksi monet NFL joukkueet, Ranskan, Saksan, Espanjan ja Englannin liigajoukkueista ovat perustaneet omat Eurheilujoukkueensa ja pelaavat eri pelejä ei sarjatasoilla, eikä näissäkään peleissä millään pikkurahalla pelata – esimerkiksi saksalainen jalkapallojoukkue FC Schalke myi oman Eurooppaliiga paikkansa League of Legends pelissä reilulla 30 miljoonalla eurolla!

Jos et vielä ole tutustunut eurheiluun pelikohteena, niin suosittelemme – helpommin sieltä löytyy tällä hetkellä yli 4:n kertoimia kuin jalkapallon tai jääkiekon tai NBA:n parista.