Olympialaiset ovat täynnä voittajia, ennätyksiä ja tarinoita, mutta lisäksi outoja, hauskoja, tunteellisia ja surullisia hetkiä. Me olemme kaivaneet esiin tarinan, joka luo hymyn kasvoillesi. Jousiampuja Tomi Poikolainen Suomesta – Hän jätti merkkinsä urheiluhistoriaan Moskovassa 1980.
Taustaa
Tasan neljä vuosikymmentä sitten suomalainen jousiampuja Tomi Poikolainen teki debyyttinsä miesten jousiammunnassa Moskovassa 1980 ollessaan vain 18-vuotias. Yhdysvaltojen tiimi dominoi jousiammunnassa tähän aikaan, mutta he eivät osallistuneet Moskovan olympialaisiin.
Tämä tarkoitti palkintopallin olevan avoinna kaikille maille ja urheilijoille.
Poikolaisen valmentajana toimi Kyösti Laasonen, joka voitti pronssin Münchenissä vuonna 1972. Nuoren urheilijan, kuten Poikolainen, tiellä asiat voivat mennä mihinkä tahansa suuntaan kansainvälisellä tasolla. Kyse voisi olla joko historiallisesta voitosta tai kauheasta putoamisesta.
Poikolainen ei kuitenkaan ollut ainut urheilija olympiamitalin perässä. Yhteensä 25 maata, 38 miestä ja 29 naista otti osaa kisaan. Kaikki heistä unelmoivat voitosta.
Urheilun kannalta Moskovan kisat vuonna 1980 olivat äärimmäisen tärkeät, koska olympialaiset palasivat kolmatta kertaa vuoden 1972 Münchenin kisojen jälkeen 52 vuoden tauon jälkeen.
Tärkeää on muistaa: Kisat olivat ainoa suuri jousiammunnan tapahtuma Venäjällä viime vuoden maailmancupin finaaleihin asti.
Tärkeä hetki
Olympialaisten jousiammuntakisat pidettiin Krylatskoye-olympiakeskuksessa Moskovassa neljän päivän ajan 30.7.-2.8. Jokainen miesjousiampuja ampui 36 nuolta neljältä eri välimatkalta kahdella eri kierroksella – 90, 50, 70 ja 30 metriä. Jokainen nuoli saa pisteytyksenä enintään 10 pistettä ja suurin mahdollinen pistemäärä on 2880.
Kahtena ensimmäisenä päivänä Pokolainen jäi vastustajiensa taakse. Kolmantena päivänä suomalainen jousiampuja oli kuitenkin voittamaton.
Hopeamitalisti Boris Isachenko sanoi worldarchery.org-sivuston mukaan, että ”Häntä ei pidetty suurimpana vastustajana.”
”Hänen nopea nousunsa tapahtui kisan kolmantena päivänä ja 50 metrin ammunnan jälkeen hänen tuloksensa alkoivat aiheuttaa huolta,”
hän lisäsi.
Viimeisenä päivänä satoi paljon, mutta Poikolainen tienasi silti 2455 pistettä ja voitto kultamitalin niukasti 3 pisteen erolla Isachenkolta.
Vaikutukset
Tähän päivään asti Poikolainen muistetaan Suomessa nuorimpana kultamitalistina.
Vaikka hän ei pystynyt toistamaan tätä onnistumista, hän otti osaa olympialaisiin viidesti ja viimeistä kertaa Atlantassa vuonna 1996. Hän oli viides Los Angelesissa 1984, yhdestoista Seoulissa 1988 ja Barcelonassa 1992 joukkuekisassa hän sai hopeaa vain kaksi pistettä Espanjan tiimin perässä.
Hänen uransa venyi kokonaisuudessaan neljälle vuosikymmenelle ja kesti 26 vuotta. Jousiammunnan lisäksi Poikolainen työskenteli palopelastajana 35 vuotta kotikaupungissaan Hyvinkäällä.
Vuonna 2014 Poikolainen palasi urheilun pariin ja rikkoi Suomen ennätyksen.