Suomen Salibandyliitto on Huolissaan Seuroista ja Lasten Sekä Nuorten Hyvinvoinnista

  • By Jari
  • 2 huhtikuun, 2021

Salibandy Suomessa on vähennetty ja tämä on aiheuttanut ongelmia salibandyseuroille jäsenmäärien laskiessa. Lisäksi tämä saattaa olla uhka lasten ja nuorten hyvinvoinnille. 

Salibandyssa, kuten monissa muissakin urheilulajeissa, kausi 2019-2020 loppui maaliskuussa 2020. Tämän kauden aktiviteetit lapsille ja nuorille peruttiin kokonaan joissakin osissa Suomea marraskuun 2020 lopusta tammikuun 2021 loppuun.

Salibandy yli 12-vuotiaille Helsingissä ja muuallakin Suomessa on tällä hetkellä tauolla 28.3. asti. Aikuisten sarjassa sekä treenit että kisat ovat olleet tauolla useimmissa kaupungeissa marraskuun lopulta saakka.

Seurojen tulevaisuus vaakalaudalla

Salibandyseuroille tämä tilanne tarkoittaa jäsenmäärien laskua.

  • Seuratoiminnan jatkumisen turvaamiseksi tulisi opetus- ja kulttuuriministeriöltä saada ennen kauden 2021–2022 alkua tukea suomalaisen salibandyn ja muidenkin lajien toimintaedellytysten turvaamiseksi, sanoo Suomen Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta liiton tiedotteessa.

Koska aktiviteetit on lopetettu, seurat eivät voi pyytää kausimaksuja jäseniltä ja juniorien vanhemmilta.

  • Salikulut yksityisissä halleissa rullaavat silti, kuten myös seuratoiminnan organisoinnin kiinteät kulut, Ilmivalta painottaa.

Suomessa suurimmat salibandysta aiheutuvat kustannukset tulevat palkoista ja yksityisten hallien vuokrista. Salibandyssa yksityiset urheilutilat ovat suositumpia kuin muissa lajeissa.

Lisäksi tällä hetkellä kisojen katsojista saatavat tulot ovat loppuneet.

  • Salibandyliiton kannalta pelien loppuminen marraskuussa heikentää kuluvan vuoden tulosta vähintään 350 000 eurolla. Lopullinen vaikutus riippuu kauden jatkosta. Todennäköisesti se on vielä merkittävästi suurempi, Ilmivalta ennakoi.

Suomen Salibandyliitto on erittäin huolissaan tilanteen vaikutuksesta kauden 2021-2022 toimintaan, kuten seurojen ja pelaajien määrään sekä Suomen salibandyseurojen selviytymiseen.

  • Seuratoiminnan jatkumisen turvaamiseksi tulisi opetus- ja kulttuuriministeriöltä saada vielä ennen kauden 2021–2022 alkua tukea suomalaisen salibandyn ja muidenkin lajien toimintaedellytysten turvaamiseksi, Ilmivalta toteaa.

Lasten ja nuorten hyvinvointi saattaa vaarantua

Suurempi huolenaihe liittyy aktiviteettien järjestämiseen ja lasten sekä nuorten hyvinvointiin.

Salibandyliitto ja -seurat ovat erittäin huolestuneita koronan aiheuttamista pitkäkestoisista vaikutuksista lasten ja nuorten hyvinvointiin. Pitkä tauko on pudottanut kyydistä merkittävän määrän harrastajia. Miten heidät ja aivan erityisesti normaalioloissakin vähemmän liikkuvat saadaan takaisin liikunnan pariin?

Jo ennestään aktiivisesti liikkuvien lasten ja nuorten paluu harrastusten pariin on huomattavasti todennäköisempää kuin passiivisempien ja vähemmän liikkuvien, Suomen Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen kommentoi tilannetta.

Huolestuttavat löydökset raportissa

Tammikuussa 2021 Suomen Salibandyliitto suoritti laajan kyselyn pelaajille, jotka olivat lopettaneet salibandyn pelaamisen. Aikuisten osalta vastaukset olivat rauhoittavia. Noin 61% kertoi mahdollisesti palaavansa salibandyn pariin myöhemmin.

Lasten ja nuorten kohdalla tilanne on huolestuttava: jopa 74% lopettaneista sanoi, että he eivät luultavasti palaa salibandyn pariin.

Vain 26% lähteneistä oli avoimia palaamiselle. 

  • Kokonaan oma ulottuvuutensa on suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuus, johon koronapandemia ei voi olla jättämättä jälkeään, Kinnunen muistuttaa.
  • Kuinka tyhjille katsomoille pelaamisen aiheuttamat taloudelliset menetykset iskevät seuroihin? Kuinka katsojat saadaan rajoitusten purkamisen jälkeen houkuteltua takaisin katsomoihin? Kuinka rajoitusajan pelaamattomuus ja poikkeava harjoittelu vaikuttavat tulevaisuuden potentiaaliin? Kinnunen pohtii.

Kukaan ei tiedä oikeaa vastausta. Mutta selvää on, että vaikutukset eivät ole positiivisia ja negatiiviset ongelmat tulevat jatkumaan pitkälle tulevaisuuteen. Pitkäaikaiset vaikutukset henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin tullaan maksamaan takaisin pitkällä aikavälillä.