Suomen kesäolympiamitalit 2000-luvulla

  • By Jari
  • 22 tammikuun, 2024

Vuosi 2024 on jälleen siinä mielessä erityinen, että on maailman suurimman urheilutapahtuman, kesäolympialaisten aika. Myös Suomessa kansa tulee seuraamaan silmä kovana sinivalkoisten urheilijoiden suorituksia olympiarenkaiden alla. Kaukana ovat kuitenkin ajat, kun Paavo Nurmi, Hannes Kolehmainen, Lasse Viren ja kumppanit hankkivat Suomelle mitaleja kahmalokaupalla. 

Tällä vuosituhannella Suomi ei ole kesäolympialaisissa mitaleilla juhlinut, mutta joitakin mitaleja kuitenkin on onnistuttu saamaan. Tässä artikkelissa esittelemme Suomelle mitaleja 2000-luvulla tuoneita urheilijoita.

Sydney 2000, 2 kultaa, 1 hopea ja 1 pronssi

Sydneyn olympialaisissa suomalaisten tähtihetkiä olivat Arsi Harjun kultamitali kuulantyönnössä. Harju kukisti niukasti kovat yhdysvaltalaiset kilpakumppaninsa Adam Nelsonin ja John Godinan. 

Toisen suomalaisen kultamitalin otti purjehduskaksikko Thomas Johanson-Jyrki Järvi 49er-luokassa. Jännittävä kilpailu ratkesi suomalaisten eduksi viimeistä edellisessä lähdössä.

Suomalaisille perinteikäs mitalilaji, ammunta, tuotti Sydneyssä yhden mitalin, kun kokenut Juha Hirvi ampui hopeaa 50 metrin pienoiskivääriammunnassa. Pronssia puolestaan toi suomalaisten lempilajeihin kuuluvassa painissa Marko Yli-Hannuksela kreikkalais-roomalaisen painin 76 kilon sarjassa.

Ateena 2004, 2 hopeaa

Vuoden 2004 olympiakisat olivat edellisiä vaisummat Suomen kannalta, sillä kultamitaleja ei tullut ja mitalejakin vain kaksi kappaletta. Kyseessä oli siihen asti Suomen olympiahistorian heikoin mitalisaldo ja monen kilpailun kohdalla katsojille olisivatkin varmasti maistuneet book of dead ilmaiskierrokset ilman talletusta, jos sellaisia olisi silloin ollut tarjolla.

Edellisissä kisoissa pronssia paininut Marko Yli-Hannuksela kirkasti mitaliaan ja toi tällä kertaa hopeaa kreikkalais-roomalaisen painin 74 kilon sarjassa. Kulta karkasi harmillisesti finaalissa pistein 1-4. Hopeaa toi myös Marko Kemppainen miesten skeet-ammunnassa. Kemppainen puolestaan hävisi kultamitalin vasta uusinnassa Italian Andrea Benellille.

Peking 2008, 1 kulta, 1 hopea ja 2 pronssia

Pekingin olympiakisoissa Suomi palasi kultakantaan ja myös mitalimäärä tuplaantui Sydneyn neljän mitalin tasolle. 

Kultaa Suomeen toi upeasi Satu Mäkelä-Nummela naisten trap-ammunnassa. Hopeaa puolestaan toi Pertti Karppisen hengessä naisten kevyen pariairokaksikon soutajaparivaljakko Sanna Stén ja Minna Nieminen. Pronssia puolestaan voittivat Henri Häkkinen 10 metrin ilmakivääriammunnassa, sekä yleisurheilun olympiamitalikantaan palauttanut Tero Pitkämäki miesten keihäänheitossa. Pitkämäen pronssia täydensivät neljänneksi ja viidenneksi sijoittuneet Tero Järvenpää ja Teemu Wirkkala.

Lontoo 2012, 2 hopeaa ja 1 pronssi

Satu Mäkelä-Nummelan Pekingin kulta on valitettavasti jäänyt tähän päivään saakka Suomen viimeiseksi kesäolympialaisista voitetuksi kultamitaliksi. Lontoon kisoissa 2012 Suomi kuitenkin ylsi kolmeen mitaliin, joista Ruuskasen pronssi kirkastui myöhemmin hopeiseksi.

Itse kisoissa hopeaa voitti vain naisten purjelautailussa kilpaillut Tuuli Petäjä. Kilpailun espanjalainen voittaja karkasi jo kauan ennen loppuratkaisuja olympiavoittajaksi, mutta Petäjä kilvoitteli loppuun asti tiukasti mitaleista kolmen muun kilpailijan kanssa. Mitalilähdön neljäs sija riitti varmistamaan Petäjälle hopean.

Suomen yleisurheilumainetta piti yllä edellisten kisojen tapaan miesten keihäänheitto. Antti Ruuskanen sijoittui alun perin kolmanneksi, mutta ukrainalaiskilpailijan doping-testin uudelleenanalysointi vuonna 2016 nosti Ruuskasen neljä vuotta kilpailun jälkeen hopealle. Keihäsmenestystä täydensi neljänneksi sijoittunut Tero Pitkämäki.

Suomi sai kisoissa toisenkin purjehdusmitalin, kun naisten Elliott-luokan kolmikko Silja Lehtinen, Silja Kanerva, Mikaela Wulff kukisti pronssiottelussa Venäjän voitoin 3-1. Finaalipaikan Suomen venekunta oli aiemmin hävinnyt Australialle ratkaisevassa lähdössä vain muutaman sentin erolla.

Rio de Janeiro 2016, 1 pronssi

Rion olympialaiset muistetaan suomalaisittain historiallisena ja valitettavasti negatiivisissa merkeissä. Suomi onnistui koko kilpailuista nappaamaan vain yhden mitalin ja sekin oli väriltään pronssinen. Ainoana suomalaisena mitalikantaan nousi nyrkkeilijä Mira Potkonen naisten 60 kilon sarjassa. Hän voitti puolivälierissä Irlannin Katie Taylorin hajaäänituomiolla ja koska nyrkkeilyssä ei pronssista erikseen otella, välierätappio ei vienyt Potkoselta mitalia.

Tokio 2020, 2 pronssia

Tokion vuoden 2020 olympialaiset järjestettiin vasta vuonna 2021 maapalloa järisyttäneen viruspandemian vuoksi. Myös näissä kisoissa Suomi menestyi heikosti, mutta edellisistä kisoista poiketen Suomi onnistui sentään saalistamaan 2 mitalia.

Naisten nyrkkeilyn 60 kilon sarjasta Mira Potkonen toi edellisten kisojen tapaan pronssia, voitettuaan tälläkin kertaa puolivälieräottelunsa niukasti. Suomen toinen mitali tuli ilahduttavasti uinnista, jossa Suomi ei ollut olympiamitaleita saanut sitten Jani Sievisen huippuaikojen. Olympiapronssia ui Matti Mattsson miesten 200 metrin rintauinnissa uudella Suomen ennätys -ajalla 2.07,13. Kilpailu oli äärimmäisen tiukka, sillä neljänneksi sijoittunut saman lajin kaksinkertainen maailmanmestari Anton Tsupkov hävisi Mattssonille vain 11 sadasosaa.