Nostalgia: Top 3 Suomalaista Eläkkeelle Jäänyttä Jalkapalloilijaa

  • By Jari
  • 19 huhtikuun, 2021

Uskomaton maaliennätyksen tekijä Norwich City FC:lle ja suomalainen kansainvälisesti tunnettu hyökkääjä Teemu Pukki sekä English Premier Leaguen jalkapallokauden alku innoittivat meidät kokoamaan listan kolmesta parhaasta suomalaisesta jalkapalloilijasta, jotka ovat saaneet huomiota kansainvälisesti.

Jari Litmanen

Ehkäpä kuuluisin suomalainen jalkapalloilija on Litmanen, joka pelasi onnistuneen uran Ajax Amsterdamin, FC Barcelonan ja Liverpool FC:n riveissä. Hän teki uransa aikana 23 maalia UEFA-liigan peleissä, mutta oli parhaimmillaan Ajaxin riveissä tehtyään 96 maalia. Hänen uransa päättyi 2012 HJK Helsingin tiimissä.

Ajaxissa ollessaan tiimi voitti Eredivisie Leaguen viisi kertaa ja UEFA-liigan kaudella 1994-95.

Aikaisemmin tämä vuonna Litmanen sanoi, että Pukkin vaihto Celticiin opetti hänelle paljon. Hän sanoi myös, että Pukki ei ole perinteinen painiva keskushyökkääjä. Skotlannissa Celtic oli voittamaton ja kohtasi erittäin matalaa puolustusta joka viikko. Tämä johti hyökkääjien etenemiseen.

Vastahyökkäyksiä ei ollut ja viivan toiselle puolelle ei tarvinnut juosta. Mutta Pukki oppi ja ymmärsi paljon tuona aikana Britanniassa pelaamisesta. Kun Pukki vaihtoi vaikeampiin peleihin, monet olivat ensin epäileväisiä. Pukki kuitenkin osoitti heidän olevan väärässä.

Sami Hyypiä

1,98 m puolustaja muistetaan parhaiten hänen vuosikymmenen kestäneestä urastaan Liverpool FC:lle. Hän siirtyi tiimiin vuonna 1999. Vain kaksi vuotta myöhemmin 2001 Hyypiä voitti historiallisesti Liverpoolin kanssa League Cupin, FA Cupin ja UEFA Cupin. Kauteen 2014-15 mennessä hän voitto kaikista arvostetuimman kisan eli UEFA Champions Leaguen ikimuistoisena yönä Istanbulissa Turkissa. Hän lopetti uransa pelaten Saksalle yhdessä Bayer Leverkusenin kanssa vuonna 2011.

Huhtikuussa 2019 Hyypiä kertoi entiselle tiimilleen Liverpool FC:lle, että hän uskoo paineen olevan hyvä asia. ”Kun pelasin, tunsin painetta ja olin hermostunut ennen pelejä, mutta se sai enemmän irti minusta. Uskon, että jos olet liian hermostunut, lukitsee se sinut ja et voi pelata samalla tasolla kuin muuten voisit. Uskon, että paine on hyvä asia, mutta hyvä treenaus ja hyvä valmistautuminen helpottavat painetta ja opit toimimaan sen alaisena.”

”Minusta se on avainasemassa: kun pelaat, nautit pelistä. Nautit hyvin pelaamisesta ja tiimisi pelatessa hyvin, nautit siitä. Näkemäni perusteella pelaajat todella nauttivat pelistä.”

”Kisa on ollut uskomaton. Pelasin, kun Arsenalilla oli voittamaton ennätys liigassa ja uskoin, ettei sitä voisi koskaan enää tapahtua. Nyt kaksi tiimiä on todella lähellä.”

”Liverpool on hävinnyt vain kerran ja kahden tiimin pystyessä siihen on se mahtavaa.”

Jussi Jääskeläinen

Mikkeliläinen maalivahti on ehdottomasti Suomen kaikkien aikojen paras maalivahti. Hän pelasi Englannissa 1997-2007. Suurimman osan ajasta hän vietti Bolton Wanderersin riveissä. Hän pelasi heille 474 kertaa ennen kuin hän siirtyi West Ham Unitediin ja sitten Wigan Athleticiin. Hän lopetti uransa pelaten Indian Super Leaguessa Kolkatassa.

Puhuessaan The Guardianille ajastaan Boltonissa kymmenen vuotta sitten Jääskeläinen sanoi:

”Olen tyytyväinen perhe-elämääni, se on tärkeintä. Kolme poikaani syntyivät kaikki Boltonissa ja kasvoivat täällä. Toinen asia on jalkapallo: ensin olimme huipulla ja sitten alhaalla, mutta sitten veimme itsemme Premier Leagueen ja jopa Eurooppaan. Edessä on aina näkynyt uusia haasteita. Edelliskautta edeltänyt kausi oli hankala, mutta viime vuonna olimme 13. ja nyt haluamme rakentaa sen päälle.”

Kolmen entisen suomalaisen jalkapallolegendan perusteella voidaan sanoa, että Teemu Pukki on hyvää vauhtia rakentamassa uraa yhtenä unohtumattomana suomalaisena jalkapalloilijana.