Moderni Urheilufani Sijoittaa Nyt Urheiluosakkeisiin!

  • By Jari
  • 4 lokakuun, 2021

Urheilu oli yksi koronapandemiasta eniten iskua ottanut ala: kaikki suuret tapahtumat peruttiin (Huuhkaja-fanit parantelevat edelleen traumojaan, vaikka pelit saatiinkin pelattua vuosi myöhässä), ja kun otteluita ja pelejä saatiin taas järjestettyä, katsojia ei pitkiin aikoihin päästetty pelipaikoille. Sillä aikaa kun pelejä ja otteluita ei järjestetty, kuluttajilla ei ollut myöskään mahdollisuutta lyödä vetoa perinteiseen tapaan, ja kun siinä sivussa kaikki pelikoneetkin aidattiin pois käytöstä kauppojen kassoilta, moni kuluttaja vaipui epätoivoon. 

Mutta eivät onneksi kaikki! Kun urheilufaneilta vietiin mahdollisuus kuluttaa aikaa ja rahaa heidän rakastamiinsa lajeihin perinteisellä tavalla, monet lähtivät etsimään vaihtoehtoisia tapoja tukea suosikkijoukkueitaan. Tämä on näkynyt erityisesti urheiluosakkeiden saralla, kun moni alkoi vedonlyönnin sijasta osta osakkeita ja sijoittaa suosikkijoukkueisiinsa eri tavoin.

Esimerkiksi monet maailmanluokan urheilujoukkueet tarjoavat osakkeita, joiden kautta et valitettavasti voi ansaita ilmaisia lippuja matseihin, mutta joiden avulla pääset rahastamaan kyseisten joukkueiden menestyksestä itsekin.

Näihin joukkueisiin lukeutuvat esimerkiksi sellaiset nimet kuin Celtic F.C. ja Philadelphia Eagles.

Kansainvälisten urheiluosakkeiden lisäksi Suomesta löytyy erilaisia rahastoja, joihin sijoittamalla voit tukea esimerkiksi nuorisourheilua joko yksilö- tai joukkuetasolla. Yksi urheilulaji, joka on erityisesti noteerattu sijoitusmarkkinoilla, on e-urheilu.

E-urheilu oli ainoa urheilulaji, joka pystyi jatkamaan toimintaansa suhteellisen häiriöttä pandemiasta huolimatta, sillä etänä pelaaminen ei tällä alalla ollut lainkaan vieras tai hankala käsite. Pelijännityksen lisäksi e-urheilu tarjoaa sekä pelaajille, että katsojille viihdettä, mille oli korona-aikana enemmän kysyntää kuin koskaan ennen historiassa. E-urheilun kiinnostavuudesta sijoitusmarkkinoilla kertoo erityisesti alan arvostus rahallisesti:

Vuonna 2020 e-urheilua seurasi säännöllisesti noin 500 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Lisäksi vuoteen 2023 mennessä alan uskotaan olevan markkina-arvoltaan noin 1,5 miljardin dollarin luokkaa, minkä jälkeen vauhdin uskotaan vain kiihtyvän. Sijoittajan näkökulmasta tämä ala on siis erittäin suuren kasvupotentiaalin markkina. Mutta urheilusijoittamisen saralla tapahtuu paljon muutakin mielenkiintoista!

Nasdaq tekee urheiluvedonlyönnistä uuden sijoittamisen muodon

Maailman suurimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin pörsseihin lukeutuva Nasdaq ottaa askelia uusille markkinoille ja tuo nyt urheiluvedonlyönnin ja osakesijoittamisen yhteen. Tai no, ei suoranaisesti, mutta logiikaltaan kyllä. Nasdaq on lyöttäytynyt yhteen urheiluvedonlyöntiä valvovan fintech -yhtiön, Sporttrade Inc. kanssa, joka käyttää pilvipohjaista ohjelmistoa erityisesti urheiluvedonlyönnissä tapahtuvien väärinkäytösten ja huijausten yritysten havaitsemiseen.

Urheiluvedonlyönnin alalla hyvin tunnettu yhtiö tarjoaa monipuolisia palveluita, joita käyttää jo yli 2000 rahoitusalan yritystä.

Lisäksi Sporttrade on Yhdysvaltojen markkinoiden ensimmäinen lisensoitu ja virallisen sääntelyn alla toimiva urheiluvedonlyöntiin erikoistuva pörssi. Ei siis ihme, että myös Nasdaq on lähtenyt testaamaan sen tarjoamaa teknologiaa, ja tämän teknologian soveltuvuutta osakemarkkinoille. Päällisin puolin Sporttraderin teknologia nimittäin soveltuu osakemarkkinoille kuin hansikas käteen.

Sporttraderin teknologian avulla Nasdaqissa kauppaa käyvät sijoittajat voivat soveltaa vedonlyönnin periaatteita suoraan kaupankäyntiin, ja näin ollen samalla lisätä markkinoiden likviditeettiä. Vedonlyönnin teoriaa sovelletaan Nasdaqin puolella niin, että Sporttraderin teknologian avulla sijoittajat voivat käydä kauppaa samoilla avaamisen ja sulkemisen periaatteilla kuin vetoa lyödessä, ajasta ja kaupankäynnin vaiheesta riippumatta.

Sporttrader on julkaissut lausunnon tähän yhteistyöhön liittyen, jonka mukaan sen teknologia tulee mahdollistamaan sijoittajille paremmat mahdollisuudet asettaa itselleen rajoja sijoittamisen saralla, mikä taas heijastuu sijoittamiseen yleisesti lisääntyneenä vastuullisuutena. Uhkapelaamiseen liittyy paljon globaaleja ongelmia, joita Sporttrader pyrkii vähentämään avoimemman teknologiansa avulla.

Tämä uusi teknologia on parhaillaan testauksessa, ja sen on tarkoitus tulla yleiseen käyttöön vuoden 2021 loppuun mennessä oman kauppasovelluksen muodossa. Kauppasovellus lanseerataan ensin New Jerseyssa, josta sitä aletaan sitten levittää muihin osavaltioihin Yhdysvalloissa.

Urheilu-NFT:t viedään käsistä

NFT:t (eng. Non-Fungible Tokens) ovat kryptovaluuttojen sivutuote, jotka ovat nousseet täysin ennalta arvaamattomaan suosioon viimeisen parin vuoden aikana. Ei siis ihmekään, että ne on huomioitu myös urheilun saralla. Ei-vaihdettavat rahakkeet ovat kryptovaluutta-tokeneita, joista jokainen on ainutlaatuinen, eikä niitä tämän ainutlaatuisuuden vuoksi voi vaihtaa keskenään, niin kuin kryptovaluuttoja voi.

Urheilun saralla NFT:t esiintyvät esimerkiksi lohkoketjupeleinä, eli joko digitaalisina tai virtuaalitodellisuuteen perustuvina peleinä, joihin sinun tulee ostaa NFT-muodossa olevia ominaisuuksia.

Toinen jättimäinen NFT-muoto, joka on urheilun saralla lyönyt kovalla voimalla läpi, ovat perinteiset keräilykortit, mutta digitaalisessa muodossa. Näistä maailman suosituimpia ovat vuoden päivän olleet Dapper Labsin NBA-koripalloliigan NFT-keräilykortit, joista maksetaan jopa satoja tuhansia dollareita per keräilykortti.

NFT:t tarjoavat urheilun kaupallistamiseen aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, ja niistä kaikkia ei ole vielä edes keksitty. Tämän hetken kuumimpia NFT-trendejä urheilun saralla ovat keräilykorttien lisäksi esimerkiksi erilaiset sisältöön liittyvät omaisuudet, kuten ainutlaatuisiin urheiluhetkiin liittyvät video- ja äänitallenteet, urheilijoiden tuottamat sisällöt, brändituotteet sekä NFT-taideteokset.

Ostamalla NFT-omaisuuksia tietyltä urheilujoukkueelta fanit pääsevät askeleen lähemmäs suosikkijoukkueitaan, minkä lisäksi vuorovaikutus urheilijoiden kanssa tulee mahdolliseksi tasolla, jolla se ei ole koskaan käynyt edes kenenkään mielessä. Siksi sijoitusmielessä NFT:t ovat ehdottomasti modernin urheilufanin seuraava askel sen suosikkijoukkueen tai pelaajan tukemisen saralla.