Miten Hawk-Eye-tekniikka on vaikuttanut suomalaiseen jääkiekkoon

  • By Jari
  • 27 marraskuun, 2021

Suomalaiset ovat tunnetusti jääkiekko- ja teknologiakansaa. Mutta kulkevatko nämä kaksi asiaa käsi kädessä? Digitalisaation myötä maailma mullistuu ja tämä on vaikuttanut myös urheilun ihmeelliseen maailmaan. Teknologian kehitys on tuonut mukanaan useita uusia mahdollisuuksia muun muassa urheilukilpailujen seurantaan ja optimointiin.

Yksi tällaisista mullistuksista on Hawk-Eye-tekniikka, jota on kyetty muun muassa hyödyntämään NHL:n prosessien seuraamisessa ja parantamisessa.

Haukansilmä on nähty jo useamman vuoden ajan osana kriketti- ja tennisotteluita, ja viimeisten vuosien aikana se on levinnyt myös muiden lajien pariin. Mutta mistä oikeastaan on kyse? Mikä on Hawk-Eye ja mihin sitä käytetään? Tätä lähdemme nyt selvittämään alapuolelta löytyvän artikkelin turvin.

Hawk-Eye-tekniikka – mistä on kyse?

Mistä siis on kyse kun puhutaan Hawk-Eye-tekniikasta? Hawk-Eye, eli haukansilmä, on erittäin moderni ja viimeisintä teknologiaa käyttävä tietokonejärjestelmä, joka hyödyntää suurnopeuskameroita. Sen avulla voidaan esimerkiksi luoda animoituja rekonstruktioita selkeyttämään urheilukilpailujen epäselviä tilanteita.

Esimerkiksi kiekon liikkeitä jääkiekko-ottelussa voidaan tarkistaa ja selventää. Mitä maalihetkellä tapahtui ja liukuiko kiekko maaliviivan yli? Haukansilmän avulla on mahdollista selkeyttää epäselviä tilanteita. Sen etuja voidaan hyödyntää lukuisilla osa-alueilla. Esimerkiksi vedonlyönti muuttuu tämän tarkentavan teknologian myötä huomattavasti reilummaksi, koska hämmennystä aiheuttaviin tilanteisiin saadaan yksityiskohtaisempi selvitys.

Tätä kyseistä teknologiaa hyödynnetään jo useissa eri urheilulajeissa.

Se on jo pitkään ollut yleisessä käytössä muun muassa tennis- ja krikettikentillä, jonka lisäksi Hawk-Eye on otettu käyttöön jalkapallossa. Viimeisten vuosien aikana tätä laadukasta, nopeita tilanteita tallettavaa tekniikkaa on alettu myös hyödyntämään suurien jääkiekkoliigojen parissa niin Suomessa kuin myös maailmalla. Se on löytänyt paikkansa jopa NHL-tasolla. Sen käyttöönotto on tuonut todellista etua nopeatempoisiin jääkiekko-otteluihin, joiden parissa tilanteet muuttuvat ripeää tahtia.

Haukansilmä ja jääkiekko

Jääkiekko on jo vuosia lukeutunut yhtiin suomalaisten suosikki urheilulajeista, joka ei ole mikään ihme, sillä onhan kotimaamme niittänyt mainetta ja kunniaa tässä menevässä lajissa. Suomessa jääkiekko on todella kovatasoista ja sitä seurataan tiheää tahtia.

Olemmekin päässeet näkemään maajoukkueemme ottelevan useaan kertaan esimerkiksi MM-kisojen mitalipaikoista.

Uutta teknologiaa pyritään hyödyntämään niin perinteisten urheilulajien parissa, kuin myös E-urheilun uusissa trendeissä. Kun puhutaan jääkiekosta, on kyseessä todella nopeatahtinen urheilulaji. Kiekko viilettää jäällä uskomatonta vauhtia ja pelaajat säntäävät puolelta toiselle. Nopeiden ja alati muuttuvien tilanteiden takia ei ole mikään ihme, että otteluissa voi syntyä myös epäselviä tilanteita. Hawk-Eye-tekniikka on tuonut mukanaan toimivan ratkaisun näiden tapahtumien selvittelyyn.

Kiekon kulkua jäällä kuvataan lukuisten videokameroiden avulla. Jos eteen sattuu epäselvä tilanne, voidaan näiden kameroiden ottamasta huippunopeasta kuvasta luoda uudelleen rakennettu animaatio, joka mahdollistaa esimerkiksi maalitilanteen tarkastamisen. Kyseinen teknologia auttaa ratkaisemaan riitatilanteita, jonka ansiosta ottelut muuttuvat aiempaa reilummiksi.

Historia, nykytilanne ja tulevaisuudennäkymät

Tämä moderni tietokoneita hyödyntävä Hawk-Eye-teknologia sai alkunsa Britanniassa. Kyseessä on Paul Hawkinsin kehittämä innovaatio, joka kuuluu Sonyn omistukseen. Se näki ensimmäisen kerran päivänvalon jo vuonna 2001, kun se otettiin apuvälineeksi kriketin televisioinnissa.

Kyseinen järjestelmä käyttää vähintään kuutta huippunopeaa kameraa, jotka on asetettu eripuolille kentää. Tämän ansiosta pelin kulkua päästään kätevästi seuraamaan useista eri kulmista, joka helpottaa nopeasti vaihtuvien tilanteiden ymmärtämistä. Kyseessä on loistava työkalu, joka muun muassa helpottaa tuomareiden toimintaa.

Kriketin jälkeen kyseinen tekniikka optimoitiin tenniskentille. Vuosien saatossa haukansilmä on alkanut valvoa yhä useampia urheilukisoja aina jalkapallosta jääkiekkoon. Näinä päivinä se on suhteellisen laajassa käytössä. Kyseinen teknologia tuo etua ongelmatilanteiden ratkaisuun sekä selkeyttää otteluiden seuraamista tv:n välityksellä. Se on myös tehnyt vedonlyönnistä aiempaa reilumpaa, kun hämmennystä aiheuttavat tilanteet kyetään tarkastamaan aiempaa paremmin. Tämä on hieno uutinen, sillä urheiluvedonlyönti on suosittua suomalaisten keskuudessa.

Nykypäivänä huippunopeita Hawk-Eye-kameroita hyödynnetään melko yleisesti.

Ne ovat viimeisen vuosikymmenen aikana mullistaneet erilaisten urheilulajien seurantaa, vaikkakin niiden käytöstä on kiistelty kiivaasti joidenkin lajien parissa. Vaikka tämä teknologia onkin löytänyt tiensä myös jääkiekon pariin, ei sitä vielä aivan kaikissa otteluissa kuitenkaan käytetä.

Mutta maailma muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, joten on kuitenkin suhteellisen turvallista veikata, että haukansilmä tulee tulevaisuudessa yleistymään myös lätkän parissa. Myös sen teknologia kehittyy, jonka ansiosta tätä järjestelmää voidaan hyödyntää tulevaisuudessa yhä useammissa lajeissa.