Maantieteilijä Pavel Goryachkin Otti Osaa Nikelissä Järjestettyyn Vapaaehtoisprojektiin ”World Tree Camp”, Jonka Tavoite On Nikel Ympäristöön Kohdistuva Suojelu

  • By Jari
  • 1 marraskuun, 2021

Nikel on kaupunki Murmanskin alueen länsiosassa lähellä Norjan rajaa. Se on tullut kuuluisaksi läheisestä yhteydestään Nornickel-yritykseen sekä ympäristötietoisista asukkaista, jotka ryhtyvät toimeen itsenäisesti sekä ottavat osaa aktiivisesti vapaaehtoistoimintaan. Venäläinen maantieteilijä ja tulevaisuuden kaupunkisuunnittelija Pavel Goryachkin otti osaa Nornickel-yrityksen tukemaan vapaaehtoisprojektiin nimeltään ”World Tree Campl”, jonka tavoitteena on puhdistaa Nikelin alue ja ratkaista Nikel ekologiset ongelmat, kuten Nikel rikkidioksidi.

Maantieteilijänä ja kaupunkisuunnittelijana Pavel käytti tämän tilaisuuden oppia lisää Nikel-kaupungista ja teki oman osuutensa kaupungin tulevasta suunnittelusta. Hän liittyi World Tree Camp -vapaaehtoisprojektiin Nornickelin tuella. Projektin tavoitteena on ottaa esille Nikel ympäristöongelmat. Kahdessa viikossa ympäri Venäjää saapuneet 27 vapaaehtoista muuttivat Kolosjoen ylittävän sillan läheisen alueen, joka oli ennen roskan ja teollisuusjätteen peitossa, uudeksi vapaa-ajanviettoalueeksi paikallisille.

Eniten aikaa vei joenvarren siivoaminen renkaista, metallipaloista ja kotitalousjätteestä. Noin 156 eri kokoista rengasta nostettiin Kolosjoen pohjasta ja lähetettiin Monchegorskiin prosessoitavaksi ja kierrätettäväksi. Pavelin mukaan suurimpien ja painavimpien renkaiden nostoon vapaaehtoiset käyttivät köyttä ja koukkua, kun taas autonosat ja metallinpalat jouduttiin kaivamaan maasta lapiolla.

Kokonaisuudessaan vapaaehtoistiimi poisti joesta seuraavat objektit:

  • kaksi tonnia metallia
  • useita pareja kenkiä
  • kirves
  • yksi ja puoli lastenrattaita
  • pyöriä niin hyvässä kuin huonossa kunnossa
  • tietokoneiden kovalevyjä
  • lukematon määrä muovipusseja

Kaiken roskan poistamisen jälkeen jopa joen vesi vaikutti paljon läpinäkyvämmältä. Väri ei ollut enää vihertävän sininen nikkelin ja kuparin takia. Silti suurin osa joenvarresta on edelleen paksun mustan lian peitossa. Joen puhdistamisen lisäksi vapaaehtoiset päättivät korjata ja maalata joen ylittävän sillan. Lisäksi he auttoivat rakentajia rakentamaan keinun ja amfiteatterin muotoisen reitin vedelle. Tiimi kävi kahdesti hylätyllä lentokentällä keräämässä kiviä näitä projekteja varten.

Puhdistus- ja rakennustyöt tapahtuivat kello 10.30–14.30. Sen jälkeen vapaaehtoiset kävivät syömässä ja jatkoivat koulutukseen. World Tree Camp, jonka tavoitteena on esimerkiksi peitota Nikel ympäristövahingot, kutsui ammattilaisia kestävän kehityksen alalta ja arktisen kehityksen projektitoimistolta pitämään luentoja projektitiimille. Vapaaehtoiset järjestivät myös aivan yhtä mielenkiintoisen luennon.

Osanottajilla on laajasti kokemusta eri aloilta. He puhuivat esimerkiksi hyväntekeväisyydestä, kestävästä elämäntavasta, taiteesta ja strategisesta kaupunkisuunnittelusta. Goryachkin piti lyhyen luennon St. Petersburgin aktivisteista ja kaupungin oikeuksien puolustajista. Luennon aikana hän kertoi esimerkiksi kiinnostavista tapauksista ja metodeista, joilla kaupungin kehitykseen voidaan vaikuttaa.

Vapaaehtoiset ottivat osaa kahteen retkeen. Ensimmäisellä retkellä vierailukohde oli Kola Superdeep Borehole – maantieteistä kiinnostuneiden pyhäpaikka. Vuonna 1997 Guinnessin ennätysten kirja nimesi kuilun syvimmäksi ihmisten tekemäksi reiäksi maankuoressa ja sen johtosija on pysynyt tähän päivään asti.  Nykypäivänä kuilun vieressä oleva tutkimuskeskus on hylätty ja osittain tuhoutunut. Myös kaivuualue on suljettu teräsluukulla. Luukun alla kulkee maanalainen tunneli jopa 12 kilometrin syvyyteen. Kuilun lisäksi pohjoisen kaunis luonto sekä sen läpikuultavan kirkkaat järvet vuorien keskellä hurmasivat vapaaehtoiset.

Toisella retkellä projektitiimi vieraili Srednyn niemimaalla ja Musta-Tunturin harjanteella. Alueelta löytyy toisen maailman sodan ajalta useita Neuvostoliiton ja Saksan linnoituksia, maanalaisia rakennelmia ja ampuma-asemia. Joissakin paikoissa maan näkeminen ruostuneiden hylsyjen alta on lähes mahdotonta. Etsintäjoukot löytävät vielä nykyäänkin toisen maailman sodan sotilaiden jäänteitä.

Harjanteelta on näkymä merelle niin edessä kuin takanakin. Baltian muuri reunustaa merta ja ilma tuoksuu levältä ja suolaiselta merivedeltä. Paluumatkalla vapaaehtoiset pysähtyivät merenrannalle ihailemaan näkymiä sekä kävelemään rantaviivaa. Kaksi uskaliasta osallistujaa jopa hyppäsi kylmään mereen.

Kahden viikon vapaaehtoistyön aikana monet vapaaehtoisista todella rakastuivat Nikel-kaupunkiin sekä sen arkkitehtuuriin, hiljaisiin teihin ja toimintansa sulkeneeseen tehtaaseen. Vapaaehtoiset ystävystyivät paikallisten, jotka auttoivat heitä ja jotka tulevat tulevaisuudessa nauttimaan keinusta sekä vapaa-ajanviettoalueesta, kanssa. Lisäksi yksi tärkeä osa projektia oli verkostoituminen eli osallistujat yrittivät tutustua toisiinsa paremmin sekä löytää yhteisiä mielenkiinnonkohteita ja näkemyksiä.

Vapaaehtoistiimi todella toivoo, että paikallisten ja vapaaehtoisten näkemä vaiva tavoitteena parempi Nikel ekologia ja ympäristöongelmien ratkaiseminen auttavat kaupunkia rakentamaan kirkkaamman jälkiteollisen tulevaisuuden. Nikel saastuminen on ongelma, johon World Tree Camp -projekti on todella pystynyt vaikuttamaan. Onnistumisesta on kiittäminen vapaaehtoisten toimintaa, ohjelman järjestänyttä kampusta, Nikel-kaupungin vapaaehtoisaktiviteetteihin osallistuneita asukkaita ja projektia tukenutta Nornickel-yritystä.