Ketkä Ovat Suomen Parhaimmistoa?

  • By Jari
  • 5 huhtikuun, 2021

Kohtuullisen pienestä vain 5,5 miljoonan asukasluvusta huolimatta Suomesta tulee suuri määrä urheilutähtiä. Sami Hyypiästä Kimi Räikköseen pieni eurooppalainen maa on luonut useita mahtavia urheilijoita.

Kaikkialla maailmassa suomalaiset luovat oman jälkensä eri urheilulajeihin jalkapallosta, formula 1 -ajoista ja koripallosta jääkiekkoon sekä moniin muihin urheilulajeihin. Suomalaiset urheilijat ovat voittaneet yhteensä 302 mitalia kesäolympialaisissa ja 162 metallia talviolympialaisissa. Me päätimme listata muutamia Suomen parhaimmista urheilijoista.

Sami Hyypiä

Liverpool-legenda Sami Hyypiä on yksi maan tunnetuimmista urheilulähettiläistä. Hänen debyyttinsä tapahtui vuonna 1989 Porvoossa, mutta kansainvälistä huomiota hän sai vasta vuonna 1999 liityttyään englantilaisten joukkoon. Tämän jälkeen hän nautti vuosikymmenestä onnistumisia.

Voitot kisoissa Champions League ja UEFA Cup (nyt Euroopan liiga) sekä useat UEFA Super Cup -kisat, FA Cup -kisat, League Cup -kisat ja Charity Shields -kisat. Hänet valittiin vuoden suomalaiseksi jalkapalloilijaksi kymmenen kertaa ja vuoden urheilupersoonaksi vuonna 2001 onnistuneen vuoden jälkeen Liverpoolin riveissä. Sami on vaihtanut katseensa managerointiin ja hän on vastuussa tiimeistä Brighton ja Bayer Leverkusen sekä apumanageri FC Hakassa. 

Kimi Räikkönen – F1-ajot

Alfa Romeo -kurki Kimi-Matias Räikkönen on saanut lempinimen ”The Iceman” ja hän ajaa ylpeänä Suomen lipun alla. Räikkönen voitti vuoden 2007 Fomula One World Championships -kisan ajaessaan Scuderia Ferrarille. Hänet tunnetaan valikoivista oudoista tavoistaan, kuivasta huumorista, kylmästä luonteesta ja kiinnostuksen puutteesta mediaa kohtaan. Kimi jätti Ferrarin taaksensa 2018 ja liittyi Alfa Romeon riveihin, että hän voisi olla lähempänä perhettään. Hänen debyyttinsä uuden tiimin kanssa tapahtui vuonna 2019. Hän vietti jonkin aikaa viime vuosikymmenen alusta poissa F1-valokeilasta ja ajoi NASCAR:ssa. Kesti kuitenkin vain vuosi ennen kuin hän palasi oman lajinsa pariin.

Nykyään hänet on arvioitu 600/1 vuoden 2021 voittamaan F! Drivers Champions -kisa Netbet Sportin mukaan.

Olli Jokinen – jääkiekko

Olli Veli Pekka Jokinen on entinen ammattilaisjääkiekkoilija. Hän debytoi NHL:ssä vuonna 1997 tehtyään sopimuksen Los Angeles Kingsien kanssa NHL Entry Draftin kolmannessa erässä. Hän pelasi joukkueille New York Islanders, Florida Panthers, Phoenix Coyotes, Calgary Flames, New York Rangers, Winnipeg Jets, Nashville Predators, Toronto Maple Leafs ja St. Louis Blues.

Hän on Florida Panthersien johtava maalintekijä. Hän vietti joukkueen kanssa seitsemän kautta vuosina 2000-2008. Hän teki 321 maalia 18 vuotta kestäneen NHL-uransa aikana ja pelasi samalla Euroopassa ja kansainvälisesti.

Tanja Poutiainen – alppihiihto

Tanja Poutiainen on maailmankupin alppihiihtäjä Suomesta. Hän jäi eläkkeelle maaliskuussa 2014 erittäin hohdokkaan 18 vuotta kestäneen uran jälkeen. Rovaniemeläinen Poutiainen aloitti hiihtouransa, kun hän oli vain kolmevuotias.

Uransa aikana hän voitti useita mitaleja kisoissa maailmalla ja Euroopassa sekä olympialaisissa. Hänen erikoisalaansa olivat pujottelu ja suurpujottelu. Hän oli hopeamitalisti naisten suurpujottelussa vuoden 2006 talviolympialaisissa Torinossa. Kun hän jäi eläkkeelle vuoden 2014 kauden jälkeen Poutiainen oli kerännyt 11 maailmancupin voittoa, 48 palkintopallipaikkaa ja kolme maailmancupin lajinimikettä.

Teemu Pukki – jalkapallo

Teemu Pukki on ammattilaisjalkapalloilija Kotkasta. Hän pelaa tällä hetkellä Norwich Cityn Championships-tiimille ja on tienannut 88 pistettä Suomen tiimille. Pukki nimettiin kauden pelaajaksi EFL-kisoissa vuonna 2018-19 Norwichin voiton jälkeen. Hän on pelannut useille eri suurille tiimeille Euroopassa, kuten Sevilla, Celtic ja Shalke. Hän aloitti uransa KTP:ssa kesäkuussa 2005 ollessaan vasta 15-vuotias. Hän on voittanut useita kisoja, kuten Scottish Premierships, English Championship ja Veikkausliiga. Lisäksi hänet on nimetty useilla henkilökohtaisilla palkinnoilla, kuten vuoden urheilijaksi 2019 Suomessa.