E-urheilusta on Moneksi

  • By Jari
  • 7 joulukuun, 2021

Vielä muutamia vuosia sitten oli hyvin yleistä, että vanhemmat kielsivät lapsiaan pelaamasta liikaa pelikonsoleilla tai tietokoneilla. Ylipäätään videopelien pelaamista pidettiin haitallisena lapsille ja nuorille.

Vuosien varrella kuitenkin asenteet ovat muuttuneet ja erilaisten pelien pelaamisesta on tullut huomattavasti hyväksytympää. Nykyisin videopelit ovat luonteva osa vapaa-ajan viettoa ja monille hyvin tärkeä harrastus.

Samalla kun harrastuksena videopelit ovat yleistyneet ja nousseet luontevaksi osaksi arkea, niin myös ammattipelaaminen on yleistynyt. Nykyisin kilpapelaamista kutsutaan nimellä elektroninen urheilu, eli e-urheilu. E-urheilu on omalla tavallaan lisännyt videopelien suosiota. Sen lisäksi, että e-urheilua voi harrastaa niin harrastelijat, se on useille myös ammatti.

Tämän lisäksi e-urheilulla on myös oma fanijoukkonsa ja esports vedonlyönti on noussut hyvin suosituksi vedonlyöntisivustoilla. E-urheilu on näin ollen ammatti, penkkiurheilijoiden harrastus sekä vedonlyöjien kohde.

Suosituimmat e-urheilupelit

E-urheilun suosion kasvaessa ovat tietyt pelit nousseet ehdottomasti suosioon. Erilaisten kilpailujen ja turnajaisten voittopotit voivat tuoda pelaajille miljoonien eurojen tulot, mikä jo itsessään on oivallinen motivaattori, jotta pelaaminen houkuttelee ja pelaaminen ammatiksi on mielekästä. Suosituimpiin peleihin tällä hetkellä kuuluvat League of Legends (LOL), Counter Strike: Global Offensive (CS:GO),DOTA 2 sekä

Overwatch, jotka kaikki ovat joukkuepelejä. Näiden pelit yleensä löytyvät myös vedonlyöntisivustoilta.

Myös pelit kuten Starcraft 2, Rocket League, Call of Duty, Rainbow Six ovat hyvin suosittuja. Näistä kaikki ovat hyvin suosittuja, mutta Starcraft 2 lienee tällä hetkellä suosituin peleistä.

Tietenkin suosittuihin e-urheilupeleihin kuuluvat myös hyvin tunnetut FIFA sekä NHL. Näin ollen suosittuja pelejä on tällä hetkellä 10. Näistä kaikki ovat erilaisia monin tavoin. Joukossa on erikokoisten joukkueiden pelejä sekä peräti yksin pelaamisen mahdollistavia pelejä.

Kilpailuissa suurimmat voitot ovat yleensä tarjolla erityisesti DOTA2 maailmanmestaruuskilpailuissa, mutta myös League of Legendsin ja Counter Strike: Global Offensiven peleissä liikkuvat suuret rahat. Suurimpia kilpailuita seuraa miljoonat ihmiset ympäri maapallon ja vedonlyönti käy kovana lopputuloksista.

Suomalaiset pelaajat sekä  e-urheilujoukkueet

Niin maailmalla kuin Suomessakin on monia e-urheilujoukkueita. Näistä tunnetuimpiin joukkueisiin maailmalla kuuluvat Team Liquid Yhdysvalloista, OG Euroopan Unionin alueelta, Evil Geniuses Yhdysvalloista, Ninjas in Pyjamas Ruotsista, mousesports Saksasta sekä Astralis Tanskasta. Suomalaisista e-urheilujoukkueista menestynein on ENCE. Muita suomalaisia joukkueita ovat HAVU, HREDS, KOVA esports sekä SJ Gaming.

Vaikka Suomesta ei ole lähtöisin useita menestyneitä e-urheilujoukkueita, niin monet suomalaiset pelaajat ovat kuitenkin hyvin menestyneitä e-urheilussa. Suomalaisista e-urheilijoista tunnetuimpiin kuuluu muun muassa Jesse (JerAx) Vainikka, joka on tullut tunnetuksi yhdessä Topias (Topson) Taavitsaisen kanssa.

Yhdessä he pelasivat DOTA 2. OG:n riveissä, kun OG voitti The International -mestaruuden vuosina 2018 ja 2019. Heidän voittonsa ovat tähän asti uralla yli  5 000 000 dollaria molemmilla. Joona (Serral) Sotala puolestaan on tunnettu Starcraft 2 pelistä. Häntä pidetään Suomen menestyksekkäimpänä  yksilöpelaajana.

Myös CS:GO:n pelaajissa on suomalaisia nimiä huipulle asti päätynyt. Näistä mainittavimpia ovat Aleksi (Aleksib) Virolainen, joka on pelannut muun muassa OG:ssa.

Onko e-urheilu vain hetken trendi?

On hyvin epätodennäköistä, että e-urheilu osoittautuisi vain hetken trendiksi. E-urheilu on ollut olemassa jo kauan, vaikka se on noussut suuren yleisön tietoisuuteen vasta viime vuosina. Onkin hyvin todennäköistä, että pelaamisen suosio ei ole loppumassa ainakaan ihan lähiaikoina.

Videopelit ovat houkutelleet ihmisiä luokseen jo kymmeniä vuosia ja edelleen jokaisena vuonna tuhansia uusia pelejä ilmestyy markkinoille. Niin kauan kuin pelaaminen houkuttelee, on myös todennäköisesti kilpapelaamista.