Kiinnostus e-urheilua kohtaan kasvaa nopeasti ympäri maailmaa. Ja monissa maissa e-urheilua on alettu mainostaa sopivana tulevaisuuden urana. Yksi kasvava maa e-urheilun pelaajien ja turnausten saralla on Suomi, koska lajiin on otettu vakavampi lähestymistapa.
Lue lisää tästä artikkelista:
Suomalaiset e-urheilijat ovat nyt virallisesti urheilijoita
Maailmalla e-urheilu on kerännyt huomiota oikeana urheilulajina viimevuosikymmenen aikana. Tämän myötä myös Suomessa e-urheilijat ovat olleet virallisesti ammattilaisurheilijoita vuodesta 2017 lähtien.
Tämä tarkoittaa, että verottajan näkökulmasta e-urheilijat ovat urheilijoita.
Muutoksen myötä pelaajien palkat ja voitot kuuluvat nyt ammattilaisurheilijoiden tulojen piiriin eli osa tuloista asetetaan verottomalle tilille, joka on urheilijan käytössä hänen uransa loputtua. Koska useimmat e-urheilijat lopettavat uransa kolmikymppisinä, auttaa tämä e-urheilijoita ympäri Suomea.
Suomalaiset pelaajat ovat maailman parhaimmistoa
Suomen pelaajat ovat joitakin maailman parhaimmista. Esimerkiksi JerAx on maailmantilastojen ykkönen 1089 Dota 2 -pelissä ja hän on voittanut yhteensä $6 469 215 Dota 2 -uransa aikana. Lisäksi parhaiden CS:GO-pelaajien joukossa on suomalaisia.
Muita suomalaisia pelaajia ovat esimerkiksi Lasse Aukusti Urpalainen, joka on voittanut $3 541 536, ja Topias Taavitsainen, joka on tienannut $2 290 122. Ryhmäkisoissa eniten tienannut suomalaistiimi on Team Gigantti, jolla on voittoja yli $220 000.
Kiinnostuksen kasvaessa ei yllätä, että yhä useammat fanit nauttivat eSports-kisoista. Esimerkiksi alustat, kuten Twin, sallivat suomalaisten urheilufanien tarkistaa viimeisimmät kertoimet, uutiset ja tulokset e-urheilulle.
Suomalaistee eSports-kisojen nousukausi
Vuonna 2019 Suomen olympiakomitea nimesi e-urheilun osaksi maan urheiluyhteisöä. Kaksivuotinen Assembly-turnaus perustettiin ja siitä on kasvanut nopeasti yksi maailman johtavista eSports-kilpailuista. Sekä amatöörit että ammattilaiset suomalaiset pelaajat kokoontuvat yhteen kisaamaan monista eri palkinnoista. Lisäksi mukana on kansainvälisiä kisoja, jotka houkuttelevat mukaan maailman parhaita pelaajia.
Assemblyillä pelatut pelit
Assemblyt ovat todella arvostetut propelaajien joukossa. Sen proturnaukset vaativat ennakkoon hyväksymisen ja kisoja ovat esimerkiksi ASUS ROG – StarCraft II ja OMEN by HP – Counter-Strike: Global Offensive. Rennompia kaikille avoimia turnauksia pidetään esimerkiksi peleille League of Legends, Pro Pikki 2 ja Counter-Strike: Global Offensive.
E-urheiluun kannustaminen Suomessa
Kuten yläpuolella näkyy, parhaat suomalaiset pelaajat tienaavat paljon rahaa. E-urheilusta Suomessa on tulossa erittäin varakas työvaihtoehto nuorille. Myös valtio auttaa nuoria työllistymään tällä alalla.
E-urheilukisojen järjestämisen lisäksi Suomen valtio järjestää neljäviikkoisen Nordic eSport Academy Bootcamp -leirin kesäisin. Leiri on suunniteltu vapaa-ajan pelaajille, nouseville eSports-tähdille ja ammattilaisille. Millä tasolla osallistuja olikaan, leirin ohjaajat auttavat heitä oppimaan lisää e-urheilusta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.
Opiskelijat oppivat myös, kuinka parantaa pelitaitoja ammattimaiselle tasolle. Suomen valtio on todella optimistinen eSports-pelaajien tulevaisuuden suhteen. Suomalaisissa kouluissa opetetaan jopa e-urheiluun liittyviä kursseja, joiden kautta suomalaisilla tulevilla pelaajatähdillä on käsissään työkalut ja mentorit ammattilaisuraa varten.
eFutisliiga
Viime vuosina olemme nähneet e-jalkapalloliigojen, kuten ePremier ja eLa Liga synnyn. Nyt Suomi seuraa perässä eFutisliigalla.
Uusi FIFA-liiga toimii rinnakkain suomalaisten normaalien jalkapallokisojen kanssa. eFutisliigan viikoittaiset matsit netissä virtuaalisilla pelikentillä tavoittavat toivottavasti kokonaan uuden yleisön.
Jalkapallofanit kiinnostuvat lisää e-urheilusta ja e-urheilun fanit puolestaan jalkapallosta. Tilanne on edullinen kaikille. Älä siis erehdy: eSports on kasvava ala Suomessa sekä monissa muissa maissa ympäri maailmaa. Ja sen suosio ei varmasti tule laantumaan lähiaikoina.