Aikidon Historia, Filosofia ja Harjoittelu

  • By Jari
  • 17 heinäkuun, 2024

Joko sinä olet kuullut lajista aikido? Japanilaiset juuret omaava aikido on edelleen suhteellisen harvan tuntema. Aikidoliitot kertovat lajin olevan väkivallaton itsepuolustuslaji – se ilmaiseekin oivallisesti lajin filosofian ja luonteen.

Aikidotaitojen päämääränä ei ole saada hyökkääjää laskemaan tähtiä tai loukkaantumaan – ainoastaan pitää puolustautuja turvassa ja tekemään hyökkääjän aikeet tehottomiksi. Siksi monet kamppailulajeista pitävät eivät edes vaivaudu hieromaan tuttavuutta aikidon kanssa. He kaipaavat aggressiivisemman luonteen lajia. 

Monet myös haluavat osallistua kamppailulajinsa virallisiin kilpailuihin ja saavuttaa kansainvälistäkin mainetta ja mitaleja. Aidiko ei kuitenkaan mahdollista nousua esimerkiksi Olympialaisten palkintopallille, sillä kyseinen laji ei usko kilpailuun – se ei kuitenkaan perustu onneen, kuten casino. Aikidoa katsellessaan moni tarkkasilmäinen kykenee erottamaan sen liikkeistä ja harjoituksista monenkin lajin elementtejä.

Se on luonnollista, ottaen huomioon lajin suhteellisen nuoren iän ja luonteen. Tutustutaanpa nyt yhdessä hieman läheisemmin aikidon syntyyn ja historiikkiin, sen filosofiaan sekä harjoitustapaan. 

Aikidon historia ja alkumetrit

Aikidon tähtönen syttyi siis maailmankaikkeuden valoksi Japanissa. 1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä kamppailulajien monitaituri Morihei Ueshiba päätti luoda uuden lajin, jossa perinteiset aasialaiset lajit löisivät kättä rauhaarakastavan filosofian kanssa. Elementtejä hän noukki lajiinsa niin hallitsemistaan jujutsusta, jojutsusta kuin judosta, vain muutamia mainitaksemme.

Uuden lajin liikkeet olivat alusta alkaen lähinnä laajan ja pehmeän kaaren omaavat lukitukset, väännöt ja heitot. Aikidon taito perustuu vastustajan ymmärtämiseen ja ennakoimiseen, samoin kuin tämän voiman itselle valjastamiseen ja eduksi käyttöön. Aikidon voikin aloittaa matalalla kynnyksellä ja laji soveltuu erinomaisesti myös lapsille. Harrastajalla ei tarvitse olla suuria lihaksia ja voimia, aikido on tekniikkalaji. Laji toki kasvattaa lihasvoimaa ja kestävyyttä harjoittelunsa kautta. 

Tuntemiensa lajien lisäksi Ueshiba liitti alkuaan Aiki Budoksi nimeämäänsä uuteen lajiin henkisen kehityksen suuren merkityksen, samoin uskonnollisia elementtejä, joita hän poimi šintolaisuudesta. Jälkimmäiset ovat kuitenkin haalistuneet etenkin lajin länsimaihin leviämisen jälkeen, vain periaate lähimmäisenrakkaudesta ja ymmärtäväisyydestä muita kohtaan ovat edelleen merkittäviä peruspilareita. Tänään Ueshibaan viitataan nimellä O-sensei eli suuri opettaja.

Itse nimi aikido on kolmen kanjin yhdistelmä: ai tarkoittaa harmoniaa, ki energiaa tai henkisyyttä ja tapaa tai tietä. Muodostat niistä siis helpolla aikidon pääluonteen omaavia lauseita, onpa se sitten ”Tapa yhdistää energiat” tai jokin muu. 

Aikidon leviäminen maailmalle

Muu maailma pääsi aikidon pariin vasta toisen maailmansodan jälkeen, kun Minoru Mochizuki esitteli lajia Ranskan vierailunsa aikana. Paria vuotta myöhemmin Yhdysvallat sai makua aikidon alkeista ja vasta sitten Eurooppa tutustui lajiin. Aikido on tullut elokuvissa käyjille tutuksi eritoten Steven Seagalin elokuvista, jossa hänen esittämänsä sankarihahmo turvautui sen käyttöön ensi kertaa vuonna 1988 elokuvassa Above the Law. 

Aikojen kuluessa Ueshiban aikidosta on muovautunut erilaisia muunnelmia, mutta maailman suurin aikidoliitto, Akikai Foundation, on edelleen Ueshiban perheen hallussa. Suomessa lajia edustaa Suomen Aikidoliitto – Aikikai Finland, joka on perustettu jo vuonna 1970. Jäseniä sillä on noin muutama tuhat. 

Aikidon harjoittelu

Lajin harjoituspaikkoja eli dojoja on eri puolilla maatamme, varmasti sinunkin lähelläsi. Harjoittelu käsittää monipuolisia tekniikoita, joissa ohjataan vastustajan liike-energia omaksi hyödyksi ilman potkuja ja lyöntejä.

Vääntöjä, lukituksia ja heittoja on erilaisia, aikidossa niillä on kaikilla on nimensä ja niistä tyypillisimpiä harjoitellaan. Harjoittelu tapahtuu pareissa siten, että olet vuoroin puolustautuja ja vuoroin hyökkääjä. Näin kaikki liikeradat tulevat tutuiksi. Luonnollisesti myös kaatumista harjoitellaan, jotta se onnistuu turvallisesti. 

Kehon hallinnan lisäksi harjoittelussa käytetään erilaisia ”aseita” kuten, lyhyitä sauvoja, puumiekkaa ja puuveistä. Omat lapseni nauttivat erityisesti puumiekalla eli bokkenilla harjoittelusta. 

Johtopäätös

Jos etsit lajia, jossa opit samalla kertaa itsepuolustusta ja henkistä hyvinvointia ja kasvua, on aikido sinulle luotu.